Σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα

Περιγραφή

Το ερευνητικό πρόγραμμα "Οικονομία, περιβάλλον και τοπίο στον μακρύ ιστορικό χρόνο της Κύπρου" εξετάζει την σχέση μεταξύ γεωγραφίας, οικονομίας και ιστορίας στην Κύπρο της οθωμανικής και βρετανικής περιόδου. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, αναλύει μεγάλα σώματα ποσοτικών δεδομένων από απογραφές, τα οποία συνδυάζει με ιστορικούς χάρτες. Εκπονήθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Το πρόγραμμα έχει τρεις βασικούς σκοπούς:
  • α) να εξετάσει για πρώτη φορά στο σύνολό της την οθωμανική περιουσιολογική απογραφή του 1832/33 (καταλογογραφημένη ως temettüat defteri στο Οθωμανικό Αρχείο) η οποία αποτελείται από τέσσερις τόμους και αριθμεί συνολικά 1.386 σελίδες
  • β) να εξετάσει συνδυαστικά τα δεδομένα της πιο πάνω περιουσιολογικής απογραφής με την πρώτη (και μοναδική διαθέσιμη) φορολογική απογραφή του 1572, τον χάρτη του Kitchener του 1878-1883 και την βρετανική αγροτική απογραφή του 1931 για να διαφωτίσει τις μακροπρόθεσμες μεταβολές σε μια περίοδο πάνω από 350 χρόνια, και
  • γ) να διαθέσει τα ερευνητικά αποτελέσματα ελεύθερα προσβάσιμα στο κοινό και να επικοινωνήσει τη γνώση στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο μέσα από τον σχεδιασμό στοχευμένων εκπαιδευτικών εργαλείων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ιστορία και την γεωγραφία της Κύπρου.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, το πρόγραμμα περιλάμβανε τον εμπλουτισμό της 1ης έκδοσης της διαδικτυακής εφαρμογής του χάρτη του Kitchener και την επεξεργασία και ανάλυση των χαρτών μεγαλύτερης κλίμακας της πόλης της Λευκωσίας καθώς και της πόλης της Λεμεσού. Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι στο αρχείο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στο αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Η ερευνητική ομάδα

Επίβλεψη, διασφάλιση ποιότητας, αναφορές και κείμενα
Χρίστος Χαλκιάς

Επιστημονικός υπεύθυνος
Καθηγητής
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας

Αντώνης Χατζηκυριάκου

Επιστημονικός συνυπεύθυνος
Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μεταγραφή από τα Οθωμανικά Τουρκικά και εισαγωγή δεδομένων
Sefer Soydar

MA Ιστορίας
Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Nesli Ruken Han

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Οθωμανικής Ιστορίας
Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Δημήτρης Γιαγτζόγλου

Υποψήφιος Διδάκτωρ Οθωμανικής Ιστορίας
Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Yener Koç

Μεταδιδακτορικός ερευνητής
Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Zeynep Akçakaya

Ανεξάρτητη ερευνήτρια

Σχεδιασμός και υλοποίηση της εφαρμογής του χάρτη του Kitchener για κινητά
Χρίστος Μιχαλακέλης

Καθηγητής
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής

Γιώργος Χατζηθανάσης

Υποψήφιος διδάκτορας
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής

Γεωαναφορά και διανυσματοποίηση του χάρτη του Kitchener για τη Λευκωσία
Κλεομένης Καλογερόπουλος

Υποψήφιος διδάκτορας
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας

Αναθεωρημένη γεωαναφορά του χάρτη του Kitchener για την Κύπρο, διανυσματοποίηση, αντιστοίχιση γεωγραφικών ονομασιών με σύγχρονες τοποθεσίες, γεωχωρική ανάλυση και θεματικοί χάρτες
Ευάγγελος Παπαδιάς

Υποψήφιος διδάκτορας
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας

Αναθεωρημένη διανυσματοποίηση του χάρτη του Kitchener
Χρίστος Πολυκρέτης

Υποψήφιος διδάκτορας
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας

Σχεδιασμός και υλοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και της εφαρμογής «Ο Ποταμός μιλά» για κινητά.
Δρ Δέσπω Πασιά

Μουσειοπαιδαγωγός & Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών

Ευανθία Τσελίκα

Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ιστότοποι, διαδικτυακές εφαρμογές, σχεδιασμός και υλοποίηση βάσης δεδομένων
Χριστόφορος Βραδής

Υποψήφιος διδάκτορας
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας

Κοινωφελές Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου
Κοινωφελές Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου

  • Δρ Μαρία Γιουρούκου
  • Δώρα Μητσώνια
  • Δημήτρης Στεφάνου
  • Λευτέρης Κελαϊδίτης

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τους ακόλουθους φορείς:

  • Το Μουσείο Correr στη Βενετία για την παραχώρηση άδειας χρήσης του Χάρτη της Κύπρου του 1542 από τον Leonida Attar. Leonida Attar, Carta geografica dell'isola di Cipro, Venezia, Museo Correr, Gabinetto di cartografia, inv. Cl. XLIV b n. 0534 © Archivio Fotografico - Fondazione Musei Civici di Venezia.
  • Το προσωπικό του Οθωμανικού Αρχείου της Κωνσταντινούπολης (Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi) για την βοήθεια και υποστήριξη κατά την διάρκεια της αρχειακής έρευνας.
  • Το Κοινωφελές Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου για την παραχώρηση άδειας χρήσης των ακόλουθων χαρτών από τη συλλογή του: Duchetti (M.0006), Camocio (M.0303), Anonymous (M.0808), Jenichen (M.0297), Le Clerc (M.0279), Ortelius (M.0140), Stewart (B.0588), Lusignano (B.0213).
  • Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας για την παραχώρηση άδειας χρήσης των δεδομένων της φορολογικής απογραφής της Κύπρου του 1572, τα οποία μεταγράφηκαν και έτυχαν επεξεργασίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “MedIns: Mediterranean Insularities”

Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την παροχή των σαρωμένων σχεδίων για τις πόλεις της Λευκωσίας και της Λεμεσού αντίστοιχα.

Σχετικά ερευνητικά προγράμματα

Αναπαραστάσεις της Κύπρου

Ανακαλύψτε την Κύπρο του χθες μέσα από σπάνιους χάρτες και χαρακτικά!

Η πρώτη τοπογραφική αποτύπωση της Κύπρου από τον Kitchener (1878-1883) (1η έκδοση)

Μέσα από έναν ιστορικό χάρτη του 19ου αιώνα, ζωντανεύει ένα πλήθος πληροφοριών για την γεωγραφία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Η 1η έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής είναι διαθέσιμη εδώ

Διαδικτυακή εφαρμογή χειρόγραφου οθωμανικού χάρτη της Μεσογείου

Ένας ανώνυμος χαρτογράφος (17ος-18ος αι.) κατέγραψε 842 τοπωνύμια, που δηλώνουν παράκτιες πόλεις, νησιά, νησίδες, υφάλους, κόλπους, ακρωτήρια και εκβολές ποταμών στη λεκάνη της Μεσογείου.